Loading...
topic
Αρχική Σελίδα  /  Blog  /  Ξηρός Επιφανειακός Σκληρυντής Για Δάπεδα Από Σκυρόδεμα

Blog

ΞΗΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ ΣΚΛΗΡΥΝΤΗΣ ΓΙΑ ΔΑΠΕΔΑ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

Όλα τα εμπορικά και κατασκευαστικά συστήματα δαπέδων απαιτούν επιφάνεια εργασίας υψηλής ποιότητας που παρέχει μακροχρόνια ανθεκτικότητα, υψηλή αντοχή στην τριβή, στεγανότητα, χαμηλή διαπερατότητα και ασφάλεια. Στις περισσότερες βιομηχανικές εφαρμογές τα δάπεδα ξηρού σκληρυντή έχουν την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης σε σύγκριση με εναλλακτικές επεξεργασίες σκυροδέματος ή φινιρίσματα.

Πλεονεκτήματα Ξηρού Επιφανειακού Σκληρυντή

Τα κύρια χαρακτηριστικά και τα οφέλη που παρέχονται περιλαμβάνουν: εξοικονόμηση χρόνου εγκατάστασης, βελτιωμένη ανθεκτικότητα, βελτιωμένη ασφάλεια πρόσφυσης, αισθητικές επιλογές και συνολική οικονομία.

Ταξινόμηση Ξηρού Επιφανειακού Σκληρυντή

Οι ξηροί σκληρυντές χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες ανάλογα με τον τύπο του αδρανούς που περιέχουν:

  • Φυσικά ορυκτά αδρανή
  • Μεταλλικά αδρανή - κράματα
  • Συνθετικά (μη μεταλλικά) ορυκτά αδρανή

Το συνολικό συστατικό ενός μίγματος ξηρού σκληρυντή μπορεί να κυμαίνεται από 100% μιας από αυτές τις ομάδες έως ένα μείγμα μερικών ή όλων αυτών. Η ευελιξία ανάμειξης παρέχει επιλογές σε σχέση με τις ιδιότητες απόδοσης και το χρώμα. Το ευρύ φάσμα των διαθέσιμων υλικών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση κατά την επιλογή του κατάλληλου σκληρυντή. Ο τύπος του αδρανούς έχει σημαντική επίδραση στην εμφάνιση του τελικού δαπέδου και τις ιδιότητες απόδοσης, αλλά δεν υπάρχουν οριστικά διεθνή πρότυπα που να καθορίζουν τον συνολικό τύπο ή περιεχόμενο.

Η απόφαση καθορισμού ενός τύπου σκληρυντή θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η κατάσταση λειτουργίας, η ανθεκτικότητα, η αισθητική και το κόστος. Για βιομηχανικές εφαρμογές, ο καλύτερος οδηγός για προσδιοριστές είναι να συγκρίνετε τις ιδιότητες αντοχής στην τριβή των προϊόντων.

Αντοχή και Αντίσταση Στην τριβή

Η αντοχή στην τριβή είναι η ικανότητα της επιφάνειας να αντιστέκεται στη φθορά που προκαλείται από τρίψιμο, κύλιση, ολίσθηση, κοπή και σε κάποιο βαθμό, δυνάμεις πρόσκρουσης. Οι μηχανισμοί τριβής είναι πολύπλοκοι και συνδυασμοί διαφορετικών ενεργειών από διαφορετικά αντικείμενα μπορούν να προκύψουν σε πολλά περιβάλλοντα - από ελαστικά φορτηγού, παλέτες, κυκλοφορία ποδιών και κρούση.

Η αντοχή στην τριβή του δαπέδου εξαρτάται από τη σύνθεση του υλικού και τον τρόπο εγκατάστασής του. Η σκληρότητα του υλικού εξαρτάται από τη συνολική σκληρότητα και το μείγμα σύνθεσης. Η μεταλλική σκληρότητα μετριέται με τη χρήση της κλίμακας Moh όπου το δέκα είναι η υψηλότερη τιμή όπως αντιπροσωπεύεται από τα διαμάντια και το ένα είναι η χαμηλότερη τιμή που αντιπροσωπεύει τη σκληρότητα της πούδρας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Δοκιμών και Υλικών (ASTM) C779 / C779 M Πρότυπη μέθοδος δοκιμής για αντοχή στην τριβή των οριζόντιων επιφανειών σκυροδέματος καλύπτει τρεις διαδικασίες για τον προσδιορισμό της σχετικής αντοχής στην τριβή των οριζόντιων επιφανειών σκυροδέματος. Οι διαδικασίες διαφέρουν ως προς τον τύπο και τον βαθμό λειαντικής δύναμης που προσδίδουν και προορίζονται για χρήση στον προσδιορισμό των παραλλαγών στις επιφανειακές ιδιότητες του σκυροδέματος που επηρεάζονται από αναλογίες μιγμάτων, φινίρισμα και επιφανειακή επεξεργασία.

Η έντονη βιομηχανική κυκλοφορία οδηγεί σε κάτι περισσότερο από απλή φθορά. Οι επιπτώσεις, οι αλλαγές θερμοκρασίας, οι δυνάμεις συμπίεσης και οι δονήσεις από διάφορες πηγές μπορούν να επιβάλουν έντονη πίεση. Η συνολική ανθεκτικότητα και η ικανότητα του δαπέδου να αντέχει σε κοινές καταπονήσεις επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του δαπέδου. Η σκληρότητα μπορεί να μετρηθεί ως «η περιοχή υπό πίεση / καμπύλη καταπόνησης» και δείχνει την ικανότητα απορρόφησης ενέργειας του υλικού πριν από τη ρήξη. Οι κατηγορίες αντοχής σε θλίψη και αντοχής σε κάμψη του υλικού δίνουν μια καλή ένδειξη για την ανθεκτικότητα ενός δαπέδου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση των διαφόρων τύπων ξηρών σκληρυντών.

Πίνακας αντίστασης διαφορετικών ξηρών σκληρυντών Sika έναντι σκυροδέματος

Μέθοδοι εφαρμογής και καταναλώσεις

Οι ξηροί σκληρυντές εφαρμόζονται ως ξηρή ένωση στην επιφάνεια του φρέσκου σκυροδέματος, η εφαρμογή επιτυγχάνεται με το χέρι ή με μηχανική μέθοδο. Η εφαρμογή των χεριών συνήθως ολοκληρώνεται μετά το αρχικό φινίρισμα του μπετόν. Η μηχανική εφαρμογή πραγματοποιείται συνήθως αμέσως μετά την τοποθέτηση του σκυροδέματος.

Το τελικό πάχος ενός σκληρυντή (π.χ Sikafloor 3 QuartzTop) πρέπει να είναι 2 έως 3 mm. Ακολούθως, μετά το φινίρισμα του σκληρυντή, εφαρμόζεται υγρό διάλυμα διασποράς για καλύτερη ωρίμανση, σκλήρυνση και σφράγιση του σκυροδέματος(π.χ Sikafloor Proseal 22 ή Sikafloor Proseal W).

Η κατάλληλη κατανάλωση εξαρτάται από την πυκνότητα όγκου του υλικού. Η τελική χρήση του δαπέδου και του σκληρυντή καθορίζει την τελική κατανάλωση του υλικού. Μεταβλητές τιμές μπορούν να καθοριστούν σε ένα κτίριο για να ταιριάζουν στις διαφορετικές χρήσεις σε διαφορετικά μέρη.

Τυπικές τιμές εφαρμογής ανά τελική χρήση

  • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Συνιστώνται οι χρωματιστές σκληρυντικές ουσίες να εφαρμόζονται σε ελάχιστη κατανάλωση 6 kg / m². Το σκυρόδεμα μπορεί να απαιτεί ρυθμίσεις νερού για τέτοιου είδους εφαρμογές.

Η μηχανική εφαρμογή είναι ιδανική για καταναλώσεις 5 kg/m² και δεν συνιστάται για χαμηλότερες εφαρμογές λόγω της πιθανότητας βύθισης του αδρανούς στην επιφάνεια του σκυροδέματος. Ο τυπική κατανάλωση με το χέρι είναι 4 έως 5 kg/m². Είναι δυνατή η υψηλότερη κατανάλωση (έως 7 kg/m²), αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες του χώρου, τον τύπο σκυροδέματος και την περιεκτικότητα σε νερό που έχει το σκυρόδεμα. Για μεγάλες καταναλώσεις με το χέρι, συστήνεται η επίπαση του υλικού να γίνεται σε 2 φάσεις.

Βασικά θέματα σχεδιασμού

Ορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος και μίγματα σκυροδέματος με χαμηλό λόγο νερού-τσιμέντου (w/c ratio) μπορεί να κάνουν τους σκληρυντές εξαιρετικά δύσκολο να εγκατασταθούν και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προσεκτικά κατά τα στάδια προγραμματισμού. Ο λόγος νερού-τσιμέντου (w/c ratio) πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,50 για να εξασφαλιστεί η επαρκής ποσότητα νερού για ενυδάτωση του σκληρυντικού.

Τα σκληρυντικά σκυροδέματος γενικά δεν συνιστώνται για εξαιρετικά επίπεδες επιφάνειες (ultra-flat). Η μέθοδος εφαρμογής και η διαδικασία φινιρίσματος καθιστούν δύσκολη την επίτευξη των κρίσιμων απαιτήσεων που έχουν τα υπερ-επίπεδα δάπεδα. 

Xρόνος Αποπεράτωσης Εργασιών

Ενώ εφαρμόζεται ο ξηρός σκληρυντής σε φρέσκο ​​σκυρόδεμα, η επιφάνεια τελειώνει σε ένα βήμα κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης. Η επιφάνεια του δαπέδου τελειώνει μαζί με την πλάκα σκυροδέματος εντός 8 έως 12 ωρών μετά την τοποθέτηση του σκυροδέματος. Η επιφάνεια μπορεί να πατηθεί μετά από 24 ώρες και η ελαφριά λειτουργία είναι δυνατή μετά από τρεις έως επτά ημέρες.

Ανθεκτικότητα Υλικού

Η ανθεκτικότητα ενός δαπέδου είναι η κύρια απαίτηση ενός ποιοτικού βιομηχανικού δαπέδου. Όσον αφορά το σκληρυντή, η ανθεκτικότητα καθορίζεται από την αντοχή στην τριβή του υλικού και την πρόσφυση του στο βασικό σκυρόδεμα. Η επιφάνεια στεγνού δαπέδου ανακίνησης παρέχει ένα σκληρό ανθεκτικό καπάκι στο σκυρόδεμα που δεν έχει υποστεί ζημιά από άλλες κατασκευαστικές εργασίες. Η εφαρμογή και το σωστό φινίρισμα του σκληρυντή μειώνει την απορρόφηση του πορώδους σκυροδέματος ελαττώνοντας το λάδι, το λίπος και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν ζημιά.

Τελευταίες Παρατηρήσεις

Για να ολοκληρώσετε ένα δάπεδο με ξηρό σκληρυντή πρώτης κατηγορίας απαιτείται αυστηρός σχεδιασμός, συντονισμός και έλεγχος. Το μείγμα σκυροδέματος πρέπει να είναι συνεπές και το πρόγραμμα παράδοσης σκυροδέματος στο εργοτάξιο πρέπει να ελέγχεται και να είναι συνεχές. Οι συνθήκες περιβάλλοντος επηρεάζουν την υγρασία στην επιφάνεια του σκυροδέματος και συνεπώς την εφαρμογή και την ποιότητα του προϊόντος. Οι τελικές διαδικασίες επιπεδοποίησης και στροβιλισμού ισχύος (ελικοπτέρωση) πρέπει να είναι χρονικά τέλειες. Τέλος, η σωστή σκλήρυνση του σκυροδέματος είναι ζωτικής σημασίας για τις τελικές ιδιότητες της πλάκας και του ξηρού σκληρυντή. Ένας έμπειρος εργολάβος δαπέδων σκυροδέματος που κατανοεί τη μεταβλητότητα και τις λεπτομέρειες τοποθέτησης σκυροδέματος και χρησιμοποιεί τον κατάλληλο εξοπλισμό, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχή εγκατάσταση. Οι επαγγελματίες εργολάβοι χρησιμοποιούν ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου τοποθέτησης. Η προσφορά θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες για τους χρόνους, τα ποσοστά εφαρμογής και τα περιστατικά στις εργασίες της εφαρμογής.

Οι ξηροί σκληρυντές παρέχουν ένα οικονομικό και ανθεκτικό φινίρισμα για βιομηχανικά δάπεδα από σκυρόδεμα. Τα φινιρίσματα μπορεί να ποικίλλουν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις απόδοσης και αισθητικής. Όπως με όλα τα δομικά προϊόντα, η σωστή εγκατάσταση είναι κρίσιμη για τη συνολική απόδοση. Η επιλογή των καλύτερων προϊόντων και του εργολάβου εγκατάστασης θα έχει ως αποτέλεσμα ένα φινίρισμα δαπέδου από μπετόν που θα υποστηρίζει τις λειτουργίες και τη μακροπρόθεσμη, εύκολα συντηρούμενη και ασφαλή επιφάνεια εργασίας.